live atmos
phere

EXIL Musik Club
down-arrow

EXIL Musik Club

The live music club Exil is conceived as a "black box" and can be staged in different ways depending on the event or concert.

The sequence of rooms on the ground floor already begins in pitch black. The only differences are the materials of the surfaces: The fleecy carpet contrasts with the shiny, smooth surface of the artificial resin, while the relief surface of the matt walls is covered in a shiny varnish. The differently colored, exchangeable curtains define the stage area, which is ideally aligned towards the audience. The bar made of massive oak beams sets the tone. Behind it, the metal curtain creates unexpected light reflections. All conversion measures on the ground floor address the spatial acoustics and create excellent, harmonious sound conditions. The smoking room adds a contrast with its Bordeaux colored carpet. From the mysterious, dark world on the ground floor, one descends to a surprising array of bright, neon-colored rooms one floor below, with monochrome abstractions that create a completely unexpected spatial experience.

  • Project: EXIL Musik Club
  • #: 634
  • Discipline: Architecture, Interior design, Scenography
  • Typology: Hospitalty, Cultural
  • Size: M
  • Status: Completed
  • Year: 2009
  • Client: Exil GmbH
  • Location: Zürich
  • OOS partner in charge: Christoph Kellenberger
  • OOS project manager: Christiane Agreiter
  • OOS team: Charlotte Malterre-Barthes
  • Domestic engineering: Thomas Eyer, Klimawandler
  • Lighting and sound engineering: Michi Vollenweider, redlight
  • Lighting planning: Pipo Schreiber, Hellwerk
  • Photography: Dominique Marc Wehrli
EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club EXIL Musik Club