Syner-
getisch

Campusgebäude
down-arrow

Campusgebäude

With the Campusgebäude, an international competence centre for research, treatment and training in the field of allergies is being created. The new building meets the complex requirements arising from its use as an educational campus, research laboratory and office.

The institutions SIAF, CK-CARE and Hochgebirgsklinik Davos, which specialise in the field of allergies, are pooling their expertise: In the new building project directly connected to the clinic, the spatial proximity of the three partners shall create synergies and generate unique added value for allergy sufferers.

On the ground floor of the new building, fixed and flexible rooms and an open cafeteria area complement each other perfectly with regard to its use as an educational campus. The laboratories and offices on the two upper floors are operationally strictly separated from each other. The separating element is an interior space that makes the various rooms vertically accessible, but nevertheless enables visual encounters between office an laboratory users.

The division of uses inside the building is being reflected in the façade: the ground floor appears slightly recessed and the windows on the upper floors are unevenly distributed due to the different uses. The all-round aluminium structure serves as sun protection for the upper storeys and at the same time has an optically compensating effect.

  • Project: Campusgebäude
  • #: 746
  • Discipline: Architecture, Interior design
  • Typology: Hospitality, Research/education
  • Size: L
  • Status: Completed
  • Year: 2017
  • Client: Kühne Real Estate AG
  • Location: Davos Wolfgang
  • OOS partner in charge: Jan Gloeckner, Christoph Kellenberger
  • OOS project manager: Jan Gloeckner
  • OOS team: Luis Villalaz, Eveline Moser
  • Acoustics: Amstein + Walthert AG
  • Civil engineer: Pöyry Infra AG
  • Physics relating to construction: Amstein + Walthert AG
  • Fire protection: Gruner AG
  • Domestic engineering: anex Ingenieure AG
  • Laboratory planning: Laborplaner Tonelli AG
  • Landscape architecture: Fontana Landschaftsarchitektur GmbH
  • Lighting planning: Sommerlatte & Sommerlatte
  • Visualization: space communication Zürich
  • Photography: Michael Egloff
Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude Campusgebäude